ACOLE ontwikkelde online leermethode voor Van Meeuwen
‘Goed smeren moet je wel ergens leren’
Van Meeuwen in Weesp is een internationaal opererend bedrijf, gespecialiseerd in hoogwaardige smeermiddelen, ‘chemicals’ en additieven voor de industrie. Kees Oskam is er de kennismanager: “Wij zorgen er met onze smeertechniek voor dat de machines van onze klanten optimaal functioneren.” Sinds 2018 beschikt het bedrijf over een op maat gemaakt online trainingsprogramma, dat is ontwikkeld door ACOLE Productions. “Met dit programma kunnen onze service engineers hun kennis op het vereiste niveau brengen en houden.”

De service-engineers van Van Meeuwen zijn technisch specialisten die werken aan de meest uiteenlopende soorten projecten, zoals staalfabrieken, energiecentrales, chemiebedrijven, bier- en frisdrankenindustrie, koffiebranderijen, zuivel-, koek- en snoepfabrikanten, maar ook infrastructurele projecten zoals bruggen en sluizen.

Overal waar machines werken, is kennis nodig van ‘tribologie’, vrij vertaald de wrijvingsleer. Dat onderdeel van de werktuigbouwkunde gaat over het gedrag van contactvlakken tussen allerlei soorten materiaal onder diverse omstandigheden. Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk wrijving en slijtage te voorkomen of te bestrijden met behulp van smering. “Onze mensen werken met veel soorten smeermiddelen: mineraal of synthetisch en biologisch afbreekbaar. Wij hebben de kennis om de machines optimaal te kunnen inzetten en slijtage en storingen te voorkomen.”

Er bestaat niet zoiets als een standaardopleiding voor dit vak. “Toch moet je smeren ergens leren”, zegt Oskam. Van Meeuwen heeft daarom een eigen bedrijfsopleiding. Zowel onze theorie- als praktijkopleidingen vinden plaats in de eigen bedrijfsvestiging in Weesp. Na voltooiing begint de medewerker een inwerktraject, waarbij hij steeds meer zelfstandigheid verwerft.

Van Meeuwen wilde de bedrijfsopleiding eigentijdser maken en meer laten aansluiten op de belevingswereld van de doelgroep. “Daarom hebben we daarvoor steun gezocht bij ACOLE Productions”, zegt Oskam Hij is enthousiast over de samenwerking met ACOLE Productions, dat ooit ontstond als leermiddelenontwikkelaar van vliegtuigbouwer Fokker. “We spraken met elkaar over de mogelijkheden van e-learning. Online kun je op een aantrekkelijke manier kennis verwerven op een tijdstip en locatie die je zelf kiest”. Van Meeuwen en ACOLE Productions besloten samen een online training op maat te ontwikkelen voor de service-engineers en klanten. ACOLE is vertrouwd met de wereld van techniek. “Wat ik verwoordde, vertaalden zij in een training.”

De training omvat niet alleen tekst en foto’s maar ook films en animaties. In het begin worden het doel en de opzet van de training uitgelegd en volgt algemene informatie over het belang van smering en specifieke onderdelen in machines. Filmpjes en animaties maken de theoretische informatie extra toegankelijk. En aan het eind van de hoofdstukken volgt een vragenlijst om te toetsen of de informatie goed is binnengekomen.

Oskam: “Nu we deze online training hebben, kunnen we het theoretische deel van onze bedrijfsopleiding op locatie aanpassen. Het is een voordeel dat de deelnemers meer op gelijk niveau aan die opleiding beginnen. We kunnen sneller de diepte in en aan de praktijk gaan werken. En uiteindelijk hebben we minder trainingstijd op locatie nodig.”

Oskam roemt de samenwerking met ACOLE Productions: “Ze stralen veel kennis en kunde uit. Na elke stap in het productieproces is er een check waarbij we samen bekijken of het resultaat leidt tot de doelen die we stellen. Die samenwerking loopt gesmeerd, om het maar zo te zeggen. De trainingsmodule en de filmpjes en animaties zien er professioneel uit. Het is een training waarmee je werkelijk voor de dag kunt komen. Wat ons betreft smaakt het naar meer.”